28.4.08

DM - Dokumentarni esej


Delavnica "Dokumentarni esej"
Tadej Žnidarčič
5. – 13. maj, 2008

V sklopu Reportažne fotografije se bo v tednu po prvomajskih počitnicah odvijala napovedana delavnica z našim diplomantom Tadejem Žnidarčičem, ki je lani zaključil študij v New Yorku - INTERNATIONAL CENTER OF PHOTOGRAPHY Documentary Photography & Photojournalism in je zdaj sodelavec agencijo Redux iz New Yorka. V zadnjih mesecih kot prejemnik Global Fund for Children Fellowship dokumentira delo nevladnih organizacij v Indiji, Bangladesu in Romuniji.

Ponedeljek, 5. 5. ob 17h
Predavanje in uvod

Javno predavanje, kjer bo Tadej predstavil svojo izkušnjo s šolo ICD ter delovnimi izkušnjami v letu po zaključku študija. Ker menimo, da je njegova izkušnja lahko zanimiva za marsikoga, vabimo k poslušanju uvodne predstavitve vse zainteresirane študente, absolvente in druge interesente. Predavanju bo sledil pogovor, nato pa uvod v delavnico, ki se ga lahko udeležite vsi interesenti ter se šele potem dokončno odločite, ali boste na delavnici sodelovali. (tu naj še enkrat poudarimo, da je delavnica obvezna za VSE študente, ki imajo v svoji izbiri fotografijo, priporočamo pa jo tudi tistim študentom digitalnih medijev, ki jih zanima področje dokumentarnega!)

Vse interesente pozivamo da se obvezno prijavijo na delavnico v tajništvu. Kajti v kolikor bo ostalo kaj prostih mest za delavnico bomo vabili tudi zunanje udeležence. Pravtako svojo udeležbo potrdite tudi fotografi, ki imate delavnico kot obvezno.


Od ponedeljka /5. 5./ do torka /13. 5. 08/
Delavnica

Delavnica "Dokumentarni esej" je namenjena študentom, ki jih zanima pripovedovanje zgodbe preko njihovih fotografij (tudi videa in drugih medijev). Delavnica bo potekala v obliki konkretne fotografske naloge in dnevnih diskusij. Osnovna tematika naloge »ČETRT V LJUBLJANI« bo ista za vse udeležence, vsak pa si bo znotraj te lahko izbral svoj subjekt fotografiranja, ki ga bo fotografiral vsak dan. Na skupnih konzultacijah bomo dnevno pregledali, komentirali in urejali dotedanje delo; obenem bomo razpravljali o razlicnih pristopih k subjektu - od strategije fotografiranja do koncne prezentacije.

"Četrt v Ljubljani": vsak študent si izbere svoj predel Ljubljane, ni ravno nujno, da je celotna četrt, lahko je nek del, nekaj ulic Bežigrada, Siske, Centra, Vica.... kak park, trznica... Ideja je, da predstavite, priblizate ta del mesta in preko slik sestavite njegovo zgodbo. Rad bi videl ljudi, ki tam zivijo, delajo, se zadrzujejo, obiskujejo..., dejavnosti, ki ga zaznamujejo, utrip in atmosfero tega predela ob razlicnih urah dneva. Vsak naj si izbere predel, ki bo dovolj 'razgiban', in obenem dovolj svojski (npr. Presernov trg in okoliske ulice, glavna trznica, Trnovo ob Ljubljanici, kaksen predel Tivolija... so taki primeri - poizkusite pa poiskati manj znane, a vseeno zanimive dele Ljubljane). Vsak dan naj bi posvetili raziskovanju in slikanju vsaj kaksno uro ali vec, tako da bo v enem tednu delavnice zgodba te 'cetrti' kolikor toliko zakljucena. O nalogi je mozno razmisljati tudi v smislu 'travel assignement' - dokumentirati nek kraj v nekaj dneh za 'turisticno revijo (travel magazine)'. Cilj je seveda, da bi bila izvedba bolj poglobljena in bolje izvedena, kot so 'popotniske reportaze', ki jih je moc obicajno videti v teh revijah in turisticnih prilogah k dnevnikom.

Pomembno je tudi, da imate vsi studentje za delo digitalni fotoaparat - sicer pa lahko fotografirate tudi na film poljubnega formata, vazno je samo, da so kontakti in izbor res pripravljeni vsak dan.

TERMINI:
1.dan – ponedeljek, 5. 5. 08
- uvodno predavanje + uvod v delavnico: 17.00 - 19.15
2. dan – torek, 6. 5. 08
- dopoldan samostojno fotografiranje
- ob 17.30 - 19.45 – konzultacije
3. dan – sreda, 7. 5. 08
- dopoldan samostojno fotografiranje
- ob 19.00 - 20.30 – konzultacije
4. in 5. dan – četrtek, 8. 5. 08 in petek, 9. 5. 08
- samostojno delo in nato v petek ob 17h konzultacije (ali, če se z mentorjem dogovorite drugače)
Vikend:
samostojno fotografiranje
Drugi teden:
6. dan – ponedeljek, 12. 5. 08
- 12.15 – 14.30 (15.00) – zadnje konzultacije, izbor za projekcijo ipd.
7. dan – torek, 13. 5. 08
- ob 19.00 - odprta projekcija s pogovorom

objava: 21.4.2008
--------------------------------------